Не гледај од страна! Учествувај!

Monday, November 20, 2017

РРОМА има нов младински волонтер!

Во периодот што следи со РРОМА ќе работи новиот младински волонтер Надир Усеин. Надир ќе работи заедно со нас на исполнување на нашата мисија, а пред се на тоа младите да бидат млади и да уживаат во можностите кои што им ги нуди РРОМА!
Во прилог следи кратко претставување од страна на Надир :)

Thursday, November 16, 2017

Повик за младинската размена "The Intercultural Journey"

РРОМА објавува повик за учество на младинска размена, која што се оддржува во Р.Македонија со поддршка на Ерасмус плус програмата и Националната Агенција за европски образовни програми и мобилност на РМ.
Целта на младинската размена е преку употребата на креативни методи и алатки да се добијат повеќе информации од областа на вработувањето, односно младите да се подготвуваат како да се соочуваат со „суровата“ реалност за барање работа, подготовки на CV и интервјуа.
Но, исто така преку креативен хаос да се покаже доверба, меѓусебен дијалог и почит на младите од 6 земји (Македонија, Германија, Шпанија, Романија, Италија и Литванија).

Wednesday, November 15, 2017

Средба со министерот Самка Ибраимоски

Претставници на организациите-членки на коалицијата која што се формираше во рамките на проектот поддржан од Европската комисија „Заедничка иницијатива за зајакнување на Ромското граѓанско општество на западен Балкан и Турција“ на 14 ноември оддржаа работен состанок со Министерот Самка Ибраимоски, задолжен за имплементација на Стратегијата за подобрување на состојбата на Ромите во Република Македонија.

Се оддржа работен состанок на коалицијата во рамките на проектот поддржан од Европската комисија „Заедничка иницијатива за зајакнување на Ромското граѓанско општество на западен Балкан и Турција“

Од 10 до 13 ноември 2017 година во хотел Тино во Охрид се оддржа работен состанок на коалицијата која што се формираше во рамките на проектот поддржан од Европската комисија „Заедничка иницијатива за зајакнување на Ромското граѓанско општество на западен Балкан и Турција“.

Friday, November 3, 2017

КОНКУРС за доделување на мали грантови за поддршка на иницијативи и проекти на Ромски и про-Ромски граѓански организации

Во рамките на проектот „Заедничка иницијатива за зајакнување на Ромското граѓанско општество на западен Балкан и Турција“ поддржан од Европската Унија во рамките на повикот Europe Aid/150147/DH/ACT/PRAREG со проектен број 2015/370-300 имплементиран од страна на Рома Актив Албанија и партнер-организацијата Регионална Ромска Образовна Младинска Асоцијација се објавува:


К О Н К У Р С
за доделување на мали грантови за поддршка на членките на коалицијата во рамките на проектот „Заедничка иницијатива за зајакнување на Ромското граѓанско општество на западен Балкан и Турција“ за иницијативи и проекти за зајакнување на улогата на Ромското граѓанско општество во РМ за 2017 година

Краен рок за поднесување на апликации:

8 ноември 2017 година


Monday, August 28, 2017

Повик за младинската размена "The World from different perspective", Турција 2017

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација од Кратово објавува повик за младинската размена "The World from different perspective" која што се оддржува од 17 до 24 октомври 2017 година во Ајдин, Турција.

Monday, August 21, 2017

Повик за младинската размена “The Journey of your Life” - Малага 2017

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација објавува повик за учество на младинската размена “The Journey of your Life” која што се оддржува од 17 до 25 септември 2017 година во Малага, Шпанија.

Friday, August 18, 2017

Младинската размена "Roma Reporters 2017" ги зближи младите од Македонија, Романија и Унгарија

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација со млади претставници од Македонија учествуваше на младинската размена "Roma Reporters 2017", која што се оддржа од 4 до 13 август на езерото Балатон поддржана од локалната самоуправа на Будимпешта и Еразмус плус програмата.

Monday, August 14, 2017

Заврши Dik He Na Bister 2017

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација од Кратово учествуваше со претставници од Македонија на настанот за оддбележување на геноцидот врз Ромите за време на Втората светска војна. Настанот се оддржа од 29 јули до 4 август во Краков, Полска.

Thursday, July 20, 2017

Повик за младинската размена FATality, Турција 2017

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација од Кратово објавува повик за младинската размена FATality која што се оддржува од 15 до 23 август 2017 година во Текирдаг, Турција.

Saturday, July 1, 2017

Повик за младинската размена Roma Reporters, Унгарија 2017

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација од Кратово објавува повик за младинската размена Roma Reporters која што се оддржува од 4 до 13 август 2017 година во Káptalanfüred, во близина на езерото Балатон, Унгарија.

Monday, June 26, 2017

Заврши втората мобилност во рамките на проектот „Good practices of Roma Youth Empowerment for Active Citizenship“

Од 12 до 18 јуни 2017 година во Берлин, се оддржа втората мобилност во рамките на проектот„Good practices of Roma Youth Empowerment for Active Citizenship“ кој што е поддржан од програмата Еразмус плус на Европската комисија (2016-2-DE04-KA205-014322). Проектот е дел од билатералното стратегиско партнерство помеѓу Амаро Форо од Берлин и РРОМА од Кратово.

Friday, May 12, 2017

Graziano Halilovic: An Open Letter

RROMA condemns the arson attack and the murder of the three Roma sisters. We join Graziano Halilovic's Open letter! Which you can find below:

Wednesday, April 26, 2017

Повик за учесници на "DIKH HE NA BISTER 2017"

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација од Кратово објавува повик за учесници на овогодишниот настан за комеморација на Ромскиот геноцид за време на Втората светска војна, кој што ќе се оддржи во Краков, Полска со посети на музејот "Аушвиц". Истиот се оддржува од 29 јули до 4 август 2017 година.

Tuesday, April 18, 2017

Повик за младинска размена по повод Херделези

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација објавува повик за учество на младинска размена по повод Ромскиот празник Херделези, која што ќе се оддржува во Берлин од 06 до 15 мај 2017 година. Младинската размена е поддржана од Еразмус плус програмата.
Оваа меѓународна размена на млади создава неограничен простор на креативност за 30 млади Роми и не-Роми од 5 земји (Македонија, Романија, Унгарија, Бугарија и Германија). Во текот на 10 дена, младите ќе имаат можност да креираат своја приказна и визија врз основа на широк спектар на уметнички методи, вклучувајќи Импро-театар, маски, танц, ритам и музика.

Thursday, April 6, 2017

Повик за учество на проектот "Inclusion workers"

РРОМА објавува повик за учество на проектот "Inclusion workers" кој што се реализира во партнерство со 10 младински организации од Македонија, Италија, Романија, Полска и Чешка, предводени од Tmelnik o.s од Чешка. Проектот е поддржан од националната агенција на Република Чешка и Еразмус плус програмата.

Monday, April 3, 2017

РРОМА помеѓу победниците на второто издание на ЕУ наградите за Ромска интеграција

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација од Кратово се најде помеѓу победниците на второто издание на ЕУ наградите за Ромска интеграција организирани од директоратот за преговори и проширување на Европската комисија. Доделувањето на наградите  се случи на 28 март 2017 година во Брисел, каде што РРОМА го доби второто место за проектот „Сидата не знае да дискриминира...Заштити се!“. 

Monday, March 13, 2017

Годишно собрание на РРОМА 2017

На 11 март 2017 година во просториите на хотел Кратис, РРОМА го оддржа редовното годишно собрание на здружението.

Заврши мобилноста во рамките на проектот „Good practices of Roma Youth Empowerment for Active Citizenship“

Од 6 до 12 март 2017 година во Хотел Кратис, здружението РРОМА беше домаќин на мобилноста во рамките на проектот„Good practices of Roma Youth Empowerment for Active Citizenship“ кој што е поддржан од програмата Еразмус плус на Европската комисија (2016-2-DE04-KA205-014322). Проектот е дел од билатералното стратегиско партнерство помеѓу Амаро Форо од Берлин и РРОМА од Кратово.

Roma Youth, European Youth 4


RROMA is part of the project of Nevo Parudimos that is being implemented from 01.08.2016 - 31.07.2017. The name of the project is "Roma Youth, European Youth 4'' (contract no. 2016-2-RO01-KA105-024898), beside RROMA and Nevo Parudimos five other international partners are taking part: Egyutthato Kozossegepito Egyesülete (Hungary), Asociacion Munticultural Nakelamos (Spain), Integro Association (Bulgaria), Youth Express Network (France) and Futuro Digital (Italy).


The main goal of this project is to help 21 young Roma and non-Roma in 7 countries by using the "9 steps in working with young Roma" to learn how to work with Roma youth and understand them better. 

Monday, February 6, 2017

Повик за учесници на проектот „Good practices of Roma Youth Empowerment for Active Citizenship“

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација од Кратово објавува повик за учесници за проектот „Good practices of Roma Youth Empowerment for Active Citizenship“ кој што е поддржан од програмата Еразмус плус на Европската комисија.