Не гледај од страна! Учествувај!

Monday, November 14, 2016

Рециклирањето на отпадот може да биде забавен и креативен процес!

Рециклирањето на отпадот може да биде забавен и креативен процес! Учесниците на младинската размена „ReCreative use of waste“ тоа најдобро го знаат. Младинската размена се оддржаа во младинскиот камп Марабу-Милчовени, Романија од 04 август до 14 август 2016 година. РРОМА учествуваше со 5 учесници од Македонија!

Заврши младинската размена Act Intercultural 2

Во младинскиот камп Марабу од 12 до 20 септември се оддржа една многу интересна младинска размена под наслов Act Intercultural 2. Учество зедоа 49 млади од 7 Европски земји (Македонија, Романија, Унгарија, Бугарија, Италија, Холандија и Република Чешка).

Sunday, November 13, 2016

Повик за младинската размена "Migration Never Stops - part II"

РРОМА распишува повик за учество на младинска размена, која што се оддржува во Р.Македонија со поддршка на Ерасмус плус програмата и Националната Агенција за европски образовни програми и мобилност на РМ.
Кои се влијанијата на миграцијата врз животите, културата и идентитетот на луѓето? Целта на младинската размена е преку употребата на креативни методи и алатки да се добијат повеќе информации за човековите права, истражуваат приказните за миграција и сето тоа да се претстави низ очите на младите учесници.Ние сметаме дека миграцијата е силен одраз на почитување на човековите права во една земја. Сакаме да ги зајакниме капацитетите на учесниците да ги бранат човековите права и развијат стратегии за надминување на ексклузијата и дискриминацијата.
Исто така, преку креативен хаос да се покаже доверба, меѓусебен дијалог и почит на младите од 5 земји (Македонија, Германија, Бугарија, Романија и Литванија).