Не гледај од страна! Учествувај!

Thursday, December 22, 2016

Коалиција на Ромски НВО-и во рамките на проектот„Заедничка иницијатива за зајакнување на Ромското граѓанско општество на западен Балкан и Турција“

Почитувани,

Во рамките на проектот „Заедничка иницијатива за зајакнување на Ромското граѓанско општество на западен Балкан и Турција“ поддржан од Европската Унија во рамките на повикот Europe Aid/150147/DH/ACT/PRAREG со проектен број 2015/370-300 имплементиран од страна на Рома Актив Албанија и партнер-организацијата Регионална Ромска Образовна Младинска Асоцијација беа доделени 5 мали грантови со цел поддршка на иницијативи и проекти на Ромски и про-Ромски граѓански организации за зајакнување на улогата на Ромското граѓанско општество.

Monday, November 14, 2016

Рециклирањето на отпадот може да биде забавен и креативен процес!

Рециклирањето на отпадот може да биде забавен и креативен процес! Учесниците на младинската размена „ReCreative use of waste“ тоа најдобро го знаат. Младинската размена се оддржаа во младинскиот камп Марабу-Милчовени, Романија од 04 август до 14 август 2016 година. РРОМА учествуваше со 5 учесници од Македонија!

Заврши младинската размена Act Intercultural 2

Во младинскиот камп Марабу од 12 до 20 септември се оддржа една многу интересна младинска размена под наслов Act Intercultural 2. Учество зедоа 49 млади од 7 Европски земји (Македонија, Романија, Унгарија, Бугарија, Италија, Холандија и Република Чешка).

Sunday, November 13, 2016

Повик за младинската размена "Migration Never Stops - part II"

РРОМА распишува повик за учество на младинска размена, која што се оддржува во Р.Македонија со поддршка на Ерасмус плус програмата и Националната Агенција за европски образовни програми и мобилност на РМ.
Кои се влијанијата на миграцијата врз животите, културата и идентитетот на луѓето? Целта на младинската размена е преку употребата на креативни методи и алатки да се добијат повеќе информации за човековите права, истражуваат приказните за миграција и сето тоа да се претстави низ очите на младите учесници.Ние сметаме дека миграцијата е силен одраз на почитување на човековите права во една земја. Сакаме да ги зајакниме капацитетите на учесниците да ги бранат човековите права и развијат стратегии за надминување на ексклузијата и дискриминацијата.
Исто така, преку креативен хаос да се покаже доверба, меѓусебен дијалог и почит на младите од 5 земји (Македонија, Германија, Бугарија, Романија и Литванија).

Tuesday, October 25, 2016

Повик за семинарот "Ambassadors Plus" - Леон, Шпанија

РРОМА објавува повик за семинарот "Ambassadors Plus" која што се оддржува во Леон, Шпанија од 6 до 12 ноември 2016 година.

Проектот има за цел да ја промовира европската мобилност на локално ниво. Како крајна цел, учесниците ќе креираат обука во рамките на Е+ програмата која што ќе ги вклучи сите 9 партнер-организации од Шпанија, Македонија, Романија, Франција, Италија, Грција, Арменија, Полска и Бугарија.

Friday, September 23, 2016

ПОВИК ЗА ВТОРАТА МЛАДИНСКА РАЗМЕНА “YEA - Youth Employment Action” – Романија

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација објавува повик за учество на младинската размена „YEA - Youth Employment Action“ која што ќе се оддржува од 23 октомври до 01 ноември 2016 година во младинскиот камп Марабу, Милковени-Романија.
Размената се оддржува со поддршка на Ерасмус плус програмата и Националната Агенција за европски образовни програми и мобилност на РМ.

Tuesday, September 20, 2016

Се оддржа втор работен состанок за формирање на коалиција во рамките на проектот поддржан од Европската комисија „Заедничка иницијатива за зајакнување на Ромското граѓанско општество на западен Балкан и Турција“

Од 02 до 04 септември 2016 година во хотел Кратис во Кратово се оддржа вториот работен состанок за формирање на коалиција во рамките на проектот поддржан од Европската комисија „Заедничка иницијатива за зајакнување на Ромското граѓанско општество на западен Балкан и Турција“.

Saturday, September 10, 2016

Повик за учество на завршната конференција од ИЛТА проектот во Злин

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација од Кратово објавува повик за учесници на завршната конференција во Злин, дел од стратегиското партнерство на РРОМА во рамките на проектот „ИЛТА-Иновативни слободни активности за млади“ поддржан од Еразмус плус програмата.

Wednesday, September 7, 2016

Започна реализацијата на проектот "YEA - Youth Employment Action! Младинска акција за вработување!"

РРОМА започна со реализација на проектот „YEA - Youth Employment Action“ со поддршка на Ерасмус плус програмата и Националната Агенција за европски образовни програми и мобилност на РМ.

Започна реализацијата на проектот "YEA - Youth Employment Action! Младинска акција за вработување!"

РРОМА започна со реализација на проектот „YEA - Youth Employment Action“ со поддршка на Ерасмус плус програмата и Националната Агенција за европски образовни програми и мобилност на РМ.

Thursday, August 18, 2016

Младинска размена “Talentube” - Малага 2016

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација објавува повик за учество на младинската размена „Talentube“ која што се оддржува од 26 септември до 02 октомври 2016 година во Малага, Шпанија.

Tuesday, August 16, 2016

Повик за учество на обуката во рамките на проектот „YEA - Youth Employment Action“

РРОМА објавува повик за учество на меѓународната обука, која што се оддржува во рамките на проектот „YEA - Youth Employment Action“ со поддршка на Ерасмус плус програмата и Националната Агенција за европски образовни програми и мобилност на РМ.
Целта на проектот е проблемот со младинското вработување да го адресира од двете страни истовремено, имено:
- институционалната страна: за да го подобри искуството и знаењето на младинските работници, социјални работници и друг вид на работници кои што работат со млади во областа на вработувањето и кариерното советување;
- корисничката страна: да даде можност на младите да откријат што значи да имаат одредена кариера, да им помогне при нивниот избор на рана возраст (14-19 години), и истовремено да им помогне при интервјуата за да можат да ги прикажат своите компетенции во најдобро светло (20-30 години).
Проектот опфаќа повеќе активности, меѓу кои една обука во Македонија и две младински размени во Романија и посета на кариерни центри и институции како добри практики во областа на младинското вработување.

Исто така, преку проектот ќе се гради доверба, меѓусебен дијалог и почит на младите од 10 европски земји (Македонија, Германија, Турција, Романија, Шпанија, Италија, Франција, Чешка, Унгарија и Бугарија).

Sunday, August 14, 2016

ПОВИК ЗА МЛАДИНСКАТА РАЗМЕНА “Act intercultural 2 ” – Романија

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација објавува повик за учество на младинската размена Act intercultural 2 која што  ќе се оддржува од 12 до 20 септември 2016 година во младинскиот камп Марабу, Милчовени-Романија.

Monday, August 1, 2016

КОНКУРС за доделување на мали грантови за поддршка на иницијативи и проекти на Ромски и про-Ромски граѓански организации

Во рамките на проектот „Заедничка иницијатива за зајакнување на Ромското граѓанско општество на западен Балкан и Турција“ поддржан од Европската Унија во рамките на повикот Europe Aid/150147/DH/ACT/PRAREG со проектен број 2015/370-300 имплементиран од страна на Рома Актив Албанија и партнер-организацијата Регионална Ромска Образовна Младинска Асоцијација се објавува:


К О Н К У Р С
за доделување на мали грантови за поддршка на иницијативи и проекти на Ромски и про-Ромски граѓански организации за зајакнување на улогата на Ромското граѓанско општество во РМ за 2016 година

Краен рок за поднесување на апликации:

15 август 2016 година

Tuesday, July 19, 2016

Заврши обуката Youth Empowerment, Action and Participation!

Од 11-ти до 18-ти јули 2016 година, РРОМА беше домаќин на меѓународната обука со наслов „Младинско зајакнување, акција и партиципација!“ - Youth empowerment, action and participation! во соработка со Амаро Форо од Берлин.

Sunday, July 10, 2016

ПОВИК ЗА МЛАДИНСКАТА РАЗМЕНА “ReCreative use of waste” – Романија

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација објавува повик за учество на младинската размена ReCreative use of waste која што  се оддржува од 4-ти до 14-ти август 2016 година во младинскиот камп Марабу, Милчовени, Романија.

Се оддржа работен состанок за формирање на коалиција во рамките на проектот поддржан од Европската комисија „Заедничка иницијатива за зајакнување на Ромското граѓанско општество на западен Балкан и Турција“

На 07-ми и 08-ми јули во хотел Центар во Скопје се оддржа работен состанок за формирање на коалиција во рамките на проектот поддржан од Европската комисија „Заедничка иницијатива за зајакнување на Ромското граѓанско општество на западен Балкан и Турција“. 

Saturday, June 18, 2016

Заврши младинската размена Zor Romani

Млади од шест Европски држави (Полска, Бугарија, Албанија, Македонија, Италија и Шпанија) присуствуваа на младинската размена која се случуваше од 8-ми до 13-ти јуни во Барселона. Младинската размена обедини повеќе од 26 учесници со различни културолошки идеологии и погледи кон светот. 

Wednesday, June 8, 2016

Повик за учество на меѓународна обука "EUROMED Express"16:Social Entrepreneurship and Culture of Peace"

РРОМА распишува повик за учество на меѓународна обука, која што се оддржува во Турција со поддршка на Ерасмус плус програмата.
Обуката има за цел да помогне во создавањето на нова генерација на младински работници, кои што како активни граѓани ќе придонесуваат за оддржлив развој на своите заедници и да постигнуваат конкретни ефекти помагајќи ја транзицијата во Евро-медитеранските земји.
На обуката учество ќе земат млади од 13 земји. За повеќе информации, прочитајте го пакетот со информации.

Friday, June 3, 2016

Повик за учество на обуката YEAP-Youth empowerment, action and participation!

РРОМА распишува повик за учество на меѓународна обука, која што се оддржува во Р.Македонија со поддршка на Ерасмус плус програмата.
Обуката има за цел преку употребата на неформално образование да ги информира младите за процесите на демократија, почитување на човековите права, правото на информирање и пристап до информации од јавен карактер, правото на глас и избор, како и за нивните права како граѓани на своите општини. Учесниците на обуката ќе креираат свои планови за акција, кои што по завршувањето на обуката ќе можат да ги реализираат во своите општини.
Исто така, обуката ќе овозможи простор за дружба со учесници од Германија, Чешка, Италија, Литванија, Летонија, Турција, Австрија и Бугарија! 

Monday, May 16, 2016

Се одржа работилница на тема „Антициганизам и Ромскиот геноцид за време на Втората светска војна“

Денес, 16-ти мај во хотел Кратис-Кратово, Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација одржа работилница по повод 16-ти мај 1944, денот на Ромското востание. На работилницата учество зедоа млади Роми, волонтери на здружението и учесници од претходни активности на РРОМА.

Thursday, May 5, 2016

Бидете дел од квизот!!!

РРОМА ви овозможува да го тестирате своето познавање и научите повеќе историски факти за Ромскиот геноцид за време на Втората светска војна, а притоа да добиете некои од ексклузивните награди!!!
За да учествувате треба да го решите тестот:

  1. Кликнете на тестот!
  2. Пишете ја вашата е-маил адреса во полето одредено за тоа!
  3. Решите го тестот!
  4. Добијте некои од ексклузивните награди!
  5. Најдобрите и најбрзите ќе бидат поканети на работилницата „Антициганизмот и Ромскиот геноцид за време на Втората светска војна“ која што се оддржува на 16-ти мај 2016 година во Кратово!
  6. Секој учесник има право на едно пријавување!
Квизот ќе биде достапен до 11-ти мај 2016 година!!!


Monday, April 11, 2016

Младинска размена “Zor Romani” - Барселона 2016

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација објавува повик за учество на младинската размена „Zor Romani“ која што се оддржува од 15-ти до 20-ти мај 2016 година во Барселона, Шпанија.

Friday, April 8, 2016

8-th of April – We can do it! Better, faster, harder…!!!

“If you want to make beautiful music, you must play the black and the white notes together.”  – Richard M. Nixon
Since 1959, Roma started to seek for a united way of organization, their efforts resulted in having the first World Romani Congress in 1971. Many important decisions were taken back then, decisions that will reflect themselves over the years to come. In 1990, 8th of April was declared the international day of Roma, a day to celebrate and raise awareness about Romani culture! The End! What a success story!

Tuesday, March 29, 2016

Генерално собрание на РРОМА 2016

На 28-ми март 2016 година во просториите на РЦОР-Кратово се оддржа генерално собрание на РРОМА. На овој состанок се разгледуваа годишните извештаи за работа од 2015-та, како и новата програма за работа во 2016-та година. 

Thursday, March 10, 2016

Оддржани работилници на тема „Ромскиот геноцид за време на Втората светска војна“

По завршувањето на проектот на РРОМА со наслов „Under the same sun-Telo jek Kham!“ следеа работилници, кои што беа организирани од страна на самите учесници на проектот.

Предавачите на работилниците проследија информации до учесниците на темата „Ромскиот геноцид за време на Втората светска војна“, изработувајќи своја презентација и употребувајќи методи и алатки од учебникот на Советот на Европа „Right to Remember- A Handbook for Education with Young People on the Roma Genocide“. Беа обезбедени 38 копии од учебникот за учесниците на проектот на РРОМА, во соработка со Европскиот Младински Центар од Стразбург и Одделот за млади при Советот на Европа.

Wednesday, March 9, 2016

Младинска размена “Herdelezi stories 2016”

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација објавува повик за учество на младинската размена „Herdelezi stories 2016“ која што се оддржува од 30-ти април до 10-ти мај 2016 година во Берлин, Германија.