Не гледај од страна! Учествувај!

Friday, July 31, 2015

2-ри Август - сеќавање на Ромскиот геноцид!

Што е геноцидот врз Ромите?
Според Обединетите нации, терминот геноцид се однесува на "негирање на правото на постоење на цели човечки групи", крајната цел е целосно истребување на тие групи. Терминот геноцид врз Ромите, а потоа, и масовно истребување се однесува на Ромите и Синтите низ цела Европа, во рамките на нацистичкиот режим за време на Втората светска војна.

Терминот "Холокаустот" се однесува на актите на геноцид за време на Втората светска војна - и денес многу научници се согласуваат дека тоа се однесува на геноцидот врз Евреите (познат како Шоа) и Ромите (кој уште се нарекува Porrajmos или Samudaripen) што беа насочени врз расна основа со цел на нивно целосно истребување. Нацистите. исто така беа насочени кон истребување на ЛГБТ, лица со хендикеп и политички неистомисленици кои не се вклопуваат во моделот на „Супер-Ариецот“.


Бројот на жртви за време на геноцидот врз Ромите
Тешко е да се даде точен број на жртви, Ромите како и многумина биле убиени од страна на мобилните СС единици, и пристигнувале во гасните комори без воопшто да бидат регистрирани. Денес, повеќето научници се согласуваат со бројот на најмалку 500.000 убиени Роми, што е можеби 70-80% од вкупната Ромска популација во Европа во тоа време.

Зошто Ромите?
Со оглед на нацистичката идеологија за "расна чистота", Ромите биле меѓу првите жртви. Заклучно кон крајот на 1800 година и со изработка на псевдо-научната доктрина на "биолошки детерминизам", беа донесени голем број на анти-ромски закони и креирани различни институции, чија намена била да се борат против „Циганската закана“. Доаѓањето на Хитлер на власт во 1933 година и нацистичката идеологија на "расна чистота", придонесоа кон зголемување на бројот на анти-ромски закони. 


На 14 јули 1933 година, нацистичкиот Оддел за расна хигиена и биологија на населението почнаа да експериментираат со Ромите за да дојдат до нивната расна класификација, и дојдоа до заклучок дека повеќето од Ромите претставуваат опасност за германската расна чистота и дека треба да се елиминираат. Нирнбершките закони, кои што беа донесени во 1935 година и беа директно насочени против Евреите, се проширија со вклучување на "Циганите, Црнците и нивните копилиња" кон крајот на 1935 година. Во 1936 година, беше формирана единицата за расна чистота и демографски биолошки истражување под надзор на д-р Роберт Ритер. Веднаш потоа беа креирани првите Ромски гета и депортацијата во работничките кампови започна.

Решение на "циганското прашање"
Првично, имаше несогласувања околу "Решението на Циганското прашање", но дебатата заврши во 1942 година, кога Химлер ја потпишал наредбата за почеток на масовните депортации во Аушвиц. За Ромите во Европа, одлуката беше еквивалент на одлуката од 20-ти јануари истата година, донесена на Конференцијата во Wannsee на која  што беше одлучено за "конечното решение" на "еврејскиот проблем". На 15-ти ноември 1943 година, Химлер наредува Ромите и "полу-Ромите" да се третираат исто како Евреите и да се стават во концентрациони логори. Во Аушвиц, Ромите не беа предмет на селекција при нивното пристигнување, наместо тоа беа ставени во новоизградениот камп за Ромските фамилии, наречен така поради тоа што се сместуваа цели семејства таму.

Нацистичкиот прогон на Ромите се разликуваше од држава во држава и од регион во регион. Во Балканските земји и Советскиот Сојуз, мобилните одреди патуваа од село во село, при тоа масакрирајќи цели села на жители, оставајќи многу малку информации за бројот на жртвите. Најголем број на Роми загинаа под усташкиот режим во Хрватска. Во концентрациониот логор Јасеновац беа убиени најмалку илјади Роми. Според проценките на Јад Вашем најинтензивен бил геноцидот во Југославија, каде што околу 90.000 Роми биле убиени. Романскиот режим не ги убиваше систематски Ромите на својата територија, но депортираше 26.000 Роми во Транснистрија, каде што илјадници умреле од болест, глад и суров третман.
2 Август - Ден за сеќавање на геноцидот врз Ромите
Во мај 1944 година, нацистите почна да го планираат "конечното решение" за "Циганскиот камп" во Аушвиц. Првичниот датум за ликвидација на "циганскиот камп" беше 16-ти мај. На затворениците на кампот им беше наредено да останат во бараките и тие беа опкружени со 60 СС војници. Но, тогаш тие се соочиле со бунт од страна на мажите, жените и децата, вооружени со ништо повеќе од стапчиња, алатки и камења, и на крајот СС војниците мораа да се повлечат. Отпорот од страна на Ромите им дал само неколку дополнителни месеци на живот. По наредба на водачот на СС Хајнрих Химлер, вечерта на 2 август и покрај отпорот од страна на Ромите, 2897 мажи, жени и деца биле натоварени на камиони, однесени во гасната комора V и убиени. Нивните тела беа запалени во боксот до крематориумот. По ослободувањето на концентрациониот логор Аушвиц во 1945 година, бројот на преживеани Роми беше 4.