Не гледај од страна! Учествувај!

Thursday, May 21, 2015

Импресии од Хедрлези фестивалот

Триесет млади Роми и не- роми од Македонија, Италија, Бугарија,Германија и Турција присуствуваа на овогодинешната седма по ред интернационална младинска размена која што се случи во Берлин, Германија. Овогодинешната младинска размена имаше за цел преку интеркултурни активности да ги обедини младите за подобрување на заедничкиот дијалог и меѓусебната надворешна соработка, како и традиционално да се одбележи фестивалот Хедерлези ( Ѓурѓовден ). Главната цел на интернационалната размена беше да се запознаат младите и младинските организации кои работат на полето на расизмот и дискриминацијата со културата и традицијата на Ромите.Повеќе може да се прочита на линкот: http://www.fakulteti.mk/news/15-05-16/trieset_mladi_romi_i_ne-romi_otpozdraveni_od_strana_na_nad_3_000_posetiteli_za_vreme_na_festivalot_herdelezi.aspx

Импресиите во вид на извештај може да се прочитат подолу: