Не гледај од страна! Учествувај!

Sunday, July 28, 2013

Гледај и не заборавај го Ромскиот холокауст!

На 2 август млади Европејци, меѓу кои и учесници од Македонија, во Краков и во Аушвиц ќе го одбележат денот на сеќавањето на геноцидот на Ромите. Целта на оваа иницијатива е да се привлече вниманието на јавноста и да се иницира признавање на денот како погуба на Ромите. Досега овој ден го призна само полската влада.
Младите учесници од различни етнички заедници претходно преку различни работилници за драма, стрипови, музика и графити се подготвуваат за главниот настан. Преку претставата „Гледај и не заборавај“ во режија на Неџо Осман, ќе биде прикажана скратена верзија од претстава за вистинска животна приказна за германска Ромка која го преживеала Холокаустот. Автор на текстот е Михаил Краишник.

Wednesday, July 10, 2013

Повик за учество на младинска размена во Турција

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација објавува повик за учество на младинска размена во Кочаели, Турција под наслов „ Let's get together against racism!" Размената има за цел на креативен начин да ги запознае учесниците со проблемите на дискриминација и расизам, но во исто време да им понуди алатки со кои можат да ги адресираат и се борат против разните стереотипи и предрасуди.Monday, July 1, 2013

Основање на Национален младински совет на Република Македонија


На 29-ти јуни во Струга беше основан Националниот младински совет на Македонија. Советот е основан од страна на 55 организации (младински организации, организации за млади, сојузи и подмладоци на политички партии. Како што истакна Претседателката на Националниот младински совет на Македонија, Ивана Давидовска неговата мисија е да да ги претставува интересите и потребите на младите луѓе како врска со сите чинители и да обезбеди вклучување и активно учество на младите во процесот на донесување одлуки на секое ниво.

Повик за учество на проект за комеморација на Ромскиот геноцид

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација објавува повик за учество на проектот „Pravde Jakenca“ (со отворени очи). Проектот има за цел на креативен начин да ги запознае учесниците со ужасите на втората светска војна, со посебен акцент на Ромскиот геноцид преку театар, употреба на новите социјални медиуми, цртање на графити и стрипови, како и посета на КЛ „Аушвиц“ и учество на интернационалната младинска конференција на ternYpe-international Roma youth network „DIK I NA BISTAR!“ во Краков, Полска.