Не гледај од страна! Учествувај!

Sunday, April 18, 2010

Креативно истражување на РРОМА-„Типичен Ром?

Се работи за аматерско видео, снимано од нашите членови и изработено од самите нив. Беа анкетирани граѓани од градовите Кратово, Пробиштип, Кочани, Штип, Берово и Велес, во институциите и на улица.


Креативно истражување на РРОМА-„Типичен Ром? @ Yahoo! Video

The Black and White book-Typical Roma? in Cordoba, Spain

What is it like to be young and Roma? How do young Roma experience their live and what do they do to shape their own future? During the Second European Summit on Roma, ERGO presented the Black & White Book, which presents stories of successful and failed Roma integration.

ERGO Network believes these stories have a wider relevance. The insights they offer are rarely found in policy evaluations. Roma figure prominently in ‘best practice’-studies. But these obscure the real picture. When policy makers are looking for the reasons why ‘best practices’ are so good, they also need to be asking why the rest is then obviously so bad and how that can be overcome. This book shows the mechanisms of exclusion, hidden discrimination and inaction at work at the local level where policies actually need to be put in practice.

RROMA's president, Mustafa Jakupov presented the book in Cordoba, Spain. On this event, the Mayors that won the national competition received certificates from ERGO for their participation.

The Black and White book can be downloaded by clicking on this link or the following link.

Tuesday, April 6, 2010

Во Велес манифестација во рамки на кампањата Типичен Ром

Велес, 3 април (МИА) - Во младинскиот парк во Велес денеска се одржа забавно-образовна манифестација во рамки на кампањата Типичен Ром што ја организира Регионалната ромска младинска асоцијација на Македонија во соработка велешката НВО „Јакипе“.

На манифестацијата младите Роми од Велес, но и од Берово, Пробиштип, Кратово и Кочани настапија со креативни инсталации и точки со современи танци.

- Преку овие инсталации сакаме да прикажеме дека сме тука и дека треба да ни се посвети поголемо внимание. Воопшто, целта на проектот е да се бориме против стереотипите и предрасудите кон Ромите, и истовремено да ја зајакнеме свеста кај самите Роми активно да се вклучат во борбата против механизмите на исклучување, вели координаторот на проектот Мустафа Јакупов.

Кампањата „Типичен Ром“ е меѓународна кампања финансирана од Фондацијата Сполу Интернешнл, а освен во Македонија се реализира и во Албанија, Бугарија, Романија и Молдавија. Започна во ноември 2009, а ќе биде заокружена на 8 април, годинава во Кордоба, Шпанија каде ќе се одржи Ромски самит.

Во рамки на кампањата во Македонија се спроведе истражување за структуралните механизми на дискриминација и маргинализација на Ромите. Втората фаза беше посветена на создавање позитивна слика за Ромите, а во тие рамки беше избран и најпријателскиот градоначалник кон Ромите. Оваа ласкава титула од Македонија ја понесе штипскиот градоначалник Зоран Алексов. Тој заедно со претставниците на ромските организации од Македонија и останатите земји ќе биде гостин на Ромскиот самит во Кордоба, на кој ќе биде претставена Црно-белата книга за Ромите која содржи негативни и позитивни примери за Ромите. Предвидена е и дебата меѓу младите Роми и европратениците за остварување на нивните права. ад/ва/20:29

*превземено од МИА

RROMA-Veles

Monday, April 5, 2010

2-nd EU Roma Summit, Cordoba-Spain

The second European Summit on Roma inclusion will take place in Córdoba (Spain), on the 8th and 9th April 2010, on the occasion of the International Roma Day, as a key event of the Spanish Presidency of the Council.

Debates will build upon the last developments of the Roma issue at European level, in particular the outputs from the two meetings of the European Platform for Roma inclusion and the 10 Common Basic Principles for Roma inclusion annexed to the EPSCO Council Conclusions of June 2009.

Following the pattern from the first Summit, this event will gather representatives from the EU institutions, Member States, international organisations and Roma civil society.

Participation in the Summit is limited to those invited by the Spanish Presidency of the Council.

ERGO (European Roma Grassroots Organization) will have their side-events at the Summit. One of the events is a debate between the MEPs, the Mayors that have won the International competition "Most Roma-friendly Mayor" from Macedonia, Bulgaria, Romania, Albania and Moldova and the Roma youth that were part of the campaign "Typical Roma?".

Another event is the presentation of the Black and White book. A book prepared by the "Typical Roma?" partners. The presentation will be held at the youth camp in Plaza Corredera.

Members of RROMA are participating in these events, two of the youth are part of the training that begun from the 1-st of April near Sevilla. The aim of the training is to create visible action for the Summit.

The president of RROMA is, also invited to be part of the Summit and will be present in Cordoba and the ERGO side-events.

The theme of the Summit is "Promoting policies in the favour of the Roma population". We really hope that this will be a successful event in the favour of Roma and that we get some good experience from it.

The Messages ...

Three videos made to send out messages to the people ...

">


">